Petek temizliği; ısıtma sistemlerinde kullanmış olduğumuz aksesuarlardan petek ve tesisat borularında oluşan kirliliği temizlemek için yapılan iştir. Her çalışan sistemin bakıma ihtiyacı vardır. Bu tür bakımlar hem sistemin verimli çalışmasına hemde uzun ömürlü olmasına sebep olur.
Petek Temizliği Nasıl Yapılır?
Radyatör temizliği; ilk zamanlar amatörce elle yerinde sökülerek yapılmaktaydı. Fakat gün geçtikçe gelişen teknoloji ile özel ilaç ve kimyasallarla temizlenerek, içlerinde sıvı akışını daha düzenli hale getirebilen bu yöntemle de verimi büyük oranda arttırabilen bir uygulama ortaya çıktı. Konutlarımızda kullandığımız Petek ve tesisat malzemelerinin içlerinde zamanla meydana gelebilecek paslanma, çamurlaşma ve sıklıkla karşılaşılan kireçlenme gibi sorunlara karşı özel ilaçlı karışımlar ve kimyasallar ile periyodik olarak yılda bir kere temizlenmelidir. Temizleme esnasında kullanılan yöntemler verimi arttırmak amacıyla veya sistemlerin ömrünün uzatılması için sıklıkla kullanılması gerekmektedir. Petek temizliği yapılan yerlerde yakıt tasarrufunda ve ısıtma da %20 varan artışlar görülmüştür.
Isıtma sistemlerinizde her zaman belirli miktarda su bulunması gerekir bu su zaman içerisinde kireçlenme ve çamurlaşma oluşur. Kirlenmeler ve aşınmalar meydana gelir. Bu kirlenmeler petekleri, vanaları ve diğer tesisat malzemelerinin daralmasına veya tamamen tıkanıklığına neden olabilir. Bazı kullanıcılar her yıl tahliye vanasından suyu boşaltarak kombi tesisatına yeni su yüklenmesi ve suyun tazelenmesi ile bu problemlerin önüne geçebileceğini düşünüyor. Aslında kombi ısıtma tesisatınıza yeni ilave edilen su, daha fazla tortu oluşturabilecek madde anlamına gelir. Ve tam tersine yeni ilave edilen suyun oksijen oranı yüksek olduğundan metal yüzlerde hızlıca bir kireç oluşumu gerçekleşecektir. Bu kireçlenme her yeniden su konulması ile yeniden artışa geçer ve aslında hiç durmaz. Dolayısıyla suyun sistemden alınması ve tazelenmesi bir katkı değil tam aksine zarar bile verebilir.
Zamanla kapalı devre kalorifer sistemleri kullanımla beraber, boru ve radyatörler kireçle kaplanır, suyu ısıtan plaka eşanjör kireçten çalışmaz hale gelir, plastik borular ise balçıklanır. Bir milimetrelik kireç radyatör sistemlerinde %7-8 oranında verimlilik kaybına neden olmaktadır. Kullanılan suyun sertlik derecesine göre %20 den %30 a kadar verim düşüşleri kireçlenmeler dolayısıyla görülebilir. Petek temizliği bu yüzden oldukça önemlidir.